joi, 28 august 2008

La 21 de ani, va lucra pentru celebra firma Microsoft


Sansa de a pleca intr-o tara dezvoltata sa lucrezi la o companie faimoasa, poate reprezenta inceputul unei povesti de succes. Cind unii absolventi de facultate nici nu indraznesc sa viseze ca intr-o zi vor avea ocazia sa lucreze pentru o companie celebra, Smaranda Calin, absolventa a Facultatii de Informatica, promotia 2008, la numai 21 de ani, a obtinut deja „biletul“ spre sansa vietii ei. „Toate glumele noastre de prin clasa a IX-a incoace sint despre cum o sa fie cind vom fi mari programatori la Microsoft. Acum chiar o sa se intimple acest lucru! E o realizare foarte mare. Cred ca sint la inceputul unei calatorii de autodescoperire“, spune Smaranda Calin.


Pentru Smaranda Calin, oportunitatea de a pleca intr-o tara straina sa lucreze pentru o companie celebra s-a aratat odata cu inscrierea in AIESEC. Din momentul in care proaspata absolventa a Facultatii de Informatica a fost admisa in organizatia AIESEC, a inceput sa caute o companie in cadrul careia sa poata dovedi cunostintele acumulate in timpul facultatii. In paralel cu cautarile ei s-au desfasurat si cele ale altor comunitati, printre care si cele ale echipei „Microsoft Development Center Copen-hagen“, care au vazut in ea persoana ce corespunde cerintelor lor. „Centrul de dezvoltare al Microsoft in Copenhaga este foarte vast si anul acesta a pus la dispozitie in jur de 20 de posturi pentru schimburi de experienta dedicate persoane-lor din AIESEC. Internshipul respectiv va fi in echipa care se ocupa de Microsoft Dynamics NAV, pentru cei ce nu cunosc, este un produs de business. Eu am sa lucrez intr-una din echipele care se ocupa de acest produs, urmarind intregul ci-clu de viata pe care il are un produs IT“, ne-a spus plina de entuziasm Smaranda. Singurul obstacol care i-a mai ramas in calea spre marea poveste de succes este licenta, pe care in mod sigur o va lua cu o nota mare. „Vreau sa pun in practica ce am invatat“ Un an de zile, Smaranda Ca-lin va avea ocazia sa puna in practica tot ce a invatat in fa-cultatea din Iasi, sa risipeasca europenilor toate prejudecatile despre romani si, de ce nu, sa le arate ca tinerii din Iasi sint va-lorosi. „Pe domenii cum ar fi Project Manager sau cum ar fi alte arii din IT, poti sa inveti lucrurile teoretice in universitate numai pina la un punct. Daca nu ai ex-perienta in cimpul muncii, atunci toata partea teoretica si-a pierdut valoarea. Vreau sa pun in practica ce am invatat si vreau sa invat si mai mult“, precizeaza tinara absolventa.


Smaranda Calin ramine cu picioarele pe pamint chiar daca stie ca in cadrul echipei din Copenhaga va ocupa o pozitie de top, Project Manager Junior, iar salariul pe care il va primi va fi mai mult decit multumitor. „IT-ul este o industrie cu o ierarhie relativ plata. Practic, daca eu nu imi fac treaba de Project Manager, e acelasi lu-cru ca si cum nu si-ar face treaba un programator, eu nu am mai mult aport in echipa decit el“, considera Smaranda. Dupa ce isi va plati cazarea si mincarea in Compenhaga, Smarandei Calin ii vor ramine destui bani incit sa-si indepli-neasca visul. „Cu banii care imi ramin vreau sa fac ceea ce fac majoritatea celor din AIESEC, care pleaca in Exchange: sa calatoresc in restul Europei“, a spus Smaranda. Povestea merge mai departe


Povestea Smarandei Calin va continua cu succes, cel mai probail in Romania, deoarece spre deosebire de majoritatea tinerilor care abia isi contu-reaza un viitor, Smaranda este optimista si crede ca „viitorul este stralucitor“. „Odata ce am intrat in Uniu-nea Europeana, vor veni aici tot felul de firme. Eu, de exemplu, am discutat cu prietenii mei care pleaca la Microsoft in di-verse locuri in lume si poate peste cinci ani de zile, vor face cei de la Microsoft un centru de dezvoltare la noi in Romania, sau chiar la Iasi. O sa terminam prin a ne creste copiii aici, pe plaiuri mioritice. Sint deja jo-buri interesante in IT in Iasi, dar putine, insa in viitorul apropiat numarul acestora va creste. Ideea este ca ne vom muta in a face proiectare, nu doar programare“, considera tinara. Smaranda nu este singura absolventa care a ales sa se in-toarca in tara dupa finalizarea stagiului de practica in Dane-marca, decizia pe care a luat-o este valabila aproape pentru toti tinerii care au plecat in strainatate prin programul Ex-change. „Marea majoritate a celor care pleaca, de obicei se intorc dupa un an sau isi mai prelungesc un pic sederea, dar pina la urma tot se intorc. Cei care aleg sa ramina in tara in care au plecat sint mai degraba exceptii. AIESEC practic promoveaza schimbul intercultu-ral, nu emigrarea“, a spus Sma-randa. „Voi face un master in IT tot in Danermaca“ Incheierea perioadei de stagiatura la compania Microsoft din Danemarca nu reprezinta si finalul sederii in aceasta tara. Printr-o ironie a sortii, Smaran-da a reusit sa fie admisa la un masterat in IT tot in Danemar-ca, pe care intentioneaza sa il faca dupa ce se termina munca ei in echipa Microsoft Develop-ment Center Copenhagen. Desi nu este prima iesire in straina-tate si nici primul stagiu de practica pe un post important pentru absolventa, experienta oferita de AIESEC este cea mai semnificativa, aceasta repre-zentind primul ei job, dar si o rampa de lansare in cariera ce deja a debutat cu succes. AIESEC, cu o vechime de aproape 60 de ani, este în acest moment cea mai mare organizatie de tineri din lume, cu aproximativ 24.000 de membrii în aproximativ 100 de tari. Din 1991 în Romania si din 1993 în Iasi, AIESEC este o or-ganizatie internationala care descopera si dezvolta abilitati de leadership si are un puternic impact în societate prin intermediul membrilor sai.


Prin Programul Exchange, AIESEC Iasi le ofera studentilor în ani terminali sau master cea mai intensa experienta de învatare, prin care acestia sint expusi catre culturi noi si medii de lucru diferite. Tinerii au sansa sa lucreze în diferite companii din lume, unde vor fi priviti ca angajati si vor pune în practica cunostintele si abili-tatile dobindite. Astfel, membrii AIESEC vor cunoaste mai bine domeniul în care vor sa se specializeze, prin experienta dobindita în cadrul unei companii de top.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhisper_com sau un email radiowhisper_com@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!