joi, 28 august 2008

Marius Butuc, proaspat absolvent, angajat la Universitatea din Pisa, Italia


Zilele in care tinerii absolventi ai Facultatii de Informatica plecau sa lucreze in America sau pe alte meleaguri straine pentru Bill Gates par sa apuna. Cu pasi mici dar siguri, perspectiva celor care termina Facultatea de Informatica din Iasi se modifica, in favoarea mediului de afaceri local. Multi dintre informaticienii ieseni vad in oportunitatea de a lucra pentru o companie faimoasa, intr-o tara straina, o sansa de a le arata strainilor ca Romania nu are doar rromi care merg acolo pentru a fura, ci si oameni cu adevarat valorosi. Unul dintre acestia este si Marius Butuc, plecat in Italia, pentru a lucra la Universitatea din Pisa prin programul AIESEC Exchange, unde trebuie sa dezvolte website-ul de prezentare a programelor de Master pe care Universitatea le ofera.

Desi este membru in AIESEC din 2006, Marius Butuc a preferat sa se implice pentru inceput mai mult in proiectele interne si sa amine putin plecarea. Pentru mine, calitatea de membru al departamentului OGX (Outgoing Exchange) din AIESEC Iasi, pe care am dobindit-o in noiembrie 2006, a reprezentat in primul rind o experienta de dezvoltare deosebita! Cum eram in an terminal, stiam ca sint unul dintre cei care pleaca in curind. Astfel am avut oportunitatea sa dobindesc o cultura internationala fara a iesi macar din tara si, mai mult, sa invat cum sa transform dificultatile in oportunitati de invatare, ceea ce acum ma ajuta enorm! Totusi, pe cit de mult m-au impresionat toate oportunitatile de lucru in companii serioase pe care le puteam avea prin AIESEC, pe atit m-a impresionat si viata de membru AIESEC“, precizeaza absolventul.

Oferta de a lucra pentru Universitatea din Pisa, venita doar cu doua saptamini inainte de a pleca, a reprezentat ocazia ideala pentru a-si etala cunostintele de limba italiana, dar si pe cele dobindite in timpul facultatii. „Initial cautam in baza de date un job in Finlanda sau in Olanda, dar cum deja cunosteam limba italiana, in momentul in care am gasit descrierea acestui job in baza de date, m-am gindit ca mi-ar placea sa fiu angajat, dar in continuare sa pastrez contactul cu mediul universitar, ba mai mult, sa lucrez intr-o universitate de prestigiu cum este aceasta, din Pisa“, spune Marius Butuc. Plecat deja de trei saptamini in Pisa, proaspatul absolvent mai are de lucrat pentru site-ul Universitatii pina pe 15 septembrie, cind se va intoarce in tara sa participe cu o lucrare la Conferinta Nationala de Interactiune Om-Calculator, RoCHI 2008. „Planul meu initial era ca la finalul acestui trainership de trei luni sa ma intorc acasa si sa incep un Master, apoi sa plec iar, intr-un al doilea exchange prin AIESEC. Dar, dupa ce am avut prima prezentare in fata staff-ului directional, deja s-a vehiculat ideea prelungirii perioadei de lucru acolo, asa ca exista posibilitatea ca planurile facute acasa sa se schimbe putin...“, spune informaticianul.

„Planul meu este sa ma intorc, sa contribui la dezvoltarea locala“ Ideea de a lucra pentru o institutie de invatamint superior din Italia nu i-a luat mintile lui Marius Butuc si in viitor nu se vede lucrind pe meleaguri straine deoarece, considera el, cine vrea sa se dezvolte cu adevarat poate sa o faca si in tara. Ceea ce face nu reprezinta decit o sansa de a cunoaste si alte modalitati de a gindi si de a actiona pentru a-si imbunatati viziunea de ansamblu. Crede in profesionalismul tinerilor ca el si mai crede in Centrul universitar iesean, destul de puternic, care in domeniul IT se prezinta cu doua facultati de profil puternice. Cind a venit vorba de salarizare, Marius Butuc a ales sa primeasca un salariu complet, adica, explica el, „un salariu pe care sa mi-l gestionez eu, din acesti bani platindu-mi mincarea si chiria. Am zis ca asa am sa invat mai bine sa ma descurc pe cont propriu... acesta fiind si unul dintre obiectivele propuse cind am venit aici.“ Odata ajuns in Italia, chiar daca aceasta reprezinta prima iesire intr-o tara straina, nu i-a luat prea mult sa se acomodeze cu oamenii si cu situatia de acolo.

Pornit cu un anumit set de asteptari, parte din ele personale, parte din ele dobindite din programele de pregatire la care a luat parte in AIESEC Iasi, acestea i-au fost rind pe rind depasite. In timpul liber, Marius se declara un turist avid de cunoastere, care nu pleaca de acasa fara harta si camera de fotografiat. In luna august, proaspatul angajat are programat un scurt concediu, in care vrea sa cunoasca cit mai mult Italia, dar probabil sa viziteze si alti prieteni din AIESEC ce lucreaza in alte tari.

Niciun comentariu: